Smarttelefoner spesiallaget for pleiepersonal fungerer best for kliniske miljøer

Det er nærliggende å velge de kjente smarttelefonmodellene når de tradisjonelle telefonene skal erstattes. Mange kan betjene dem, de er billige og har mange apper. Hvorfor skal da spesialdesignede alternativer vurderes?

desember 15, 2017

Smarttelefoner er innkjøpskandidater på mange sykehus. Ikke uten grunn, fordi de gir mange fordeler. Attraktiv økonomi, problemfri implementering og en kontinuerlig strøm av apper, slik at telefonene aldri blir foreldet. Er det da noe å lure på?

Det virker som en opplagt, rimelig og sikker investering. Men de billige smarttelefonene i innkjøpssituasjonen kan bli et dyrt bekjentskap i det lange løp, fordi de ikke er utformet for helsesektorens spesielle behov og derfor krever omfattende tilpasninger. Noe som allerede gjort i de spesialdesignede modellene. De koster mer i innkjøp, men har til gjengjeld mange funksjoner som retter seg mot de faktiske behovene i klinikkene.

98 prosent er ikke godt nok

- Det er helt andre spilleregler som gjelder på et sykehus enn i en vanlig bedrift. Det er mange nødsituasjoner der tiden er en kritisk faktor, og det er hele pasientsikkerhetsområdet der det ikke er rom for kompromisser. Derfor må smarttelefonene være absolutt pålitelige i alle situasjoner til en hver tid. Det går ikke an at sykepleierens telefon plutselig går tom for strøm under en vakt, eller slår seg av fordi det har kommet rensesprit under dekslet, sier Rune Roed Schøler, Nordic Portfolio Manager i Ascom.

Det er mange forhold på klinikker som utfordrer de vanlige smarttelefonene. Batterilevetiden er ett område. Robusthet er et annet område hvor vanlige smarttelefoner kommer til kort. Det er en påkjenning for en smarttelefon å være i en sykehusavdeling. Den skal tåle å bli spritet av med jevne mellomrom, og tåle fall i gulvet opp til flere ganger om dagen.

- Det er et hektisk miljø og smarttelefonen ligger løst i kittellommen. Med tanke på hvor lite som skal til for å smadre glasset på en smarttelefon, kan det være grunn til engstelse. Det kan komme mange ekstrautgifter til reparasjoner og utskiftninger som ikke er synlig i kjøpsfasen, sier Rune Roed Schøler.

Vanskelig integrasjon med kliniske systemer

På integrasjonssiden kan det også komme ubehagelige overraskelser. Hele ideen om å bruke smarttelefonen som et informasjonsnav kan være vanskelig å realisere. Det er her at perspektivene for å bytte fra tradisjonelle telefoner til smart teknologi for alvor utfolder seg. Med et håndsett som integreres med kliniske systemer, kommunikasjonssystemer og medisinteknisk utstyr, kan ansatte jobbe mer effektivt og pasientfokusert. Hvis en vanlig smarttelefon er valgt, foregår integrasjon via apper. Når nye behov oppstår, må det legges til nye apper. Kliniske smarttelefoner er fornuftig i kliniske miljøer Det er nærliggende å velge de kjente smarttelefonmodellene når de tradisjonelle telefonene skal erstattes. Mange kan betjene dem, de er billige og har mange apper. Hvorfor skal da spesialdesignede alternativer vurderes? Helsesektoren har spesielle behov. Det krever spesielle løsninger. 2

- Risikoen er å ende opp med en uoversiktlig spagettistrutur, og brukeropplevelsen blir aldri helt optimal. Smarttelefoner er først og fremst telefoner, og det er slik de fungerer og samhandler med omverdenen. De er ikke designet for å integreres med kliniske systemer, derfor blir integrasjoner krevende å få til.

Hva fungerer for brukerne?

- Jeg forstår at de vanlige smarttelefonene appellerer til beslutningstakere på sykehusene, men man er nødt til å vurdere om de kan fungere optimalt i brukssituasjonen.

Ascom bruker mye energi og ressurser på å følge pleiepersonalet i deres arbeidshverdag, slik at vi kan utvikle funksjonalitet som fungerer for dem. Derfor har vi utviklet spesialbygde smarttelefoner som f.eks. er utstyrt med klips og personalarmknapp. Telefonene møter flere konkrete behov - de faller ikke ut av lommen når pleieren bøyer seg, og det er raskt og enkelt å få hjelp i kritiske situasjoner. Det er viktig å tenke på disse aspektene når du velger den optimale løsningen, avslutter Rune Roed Schøler.

Tilbake

Ønsker du mer informasjon?

Ved å sende inn skjemaet samtykker du til å lagre personopplysningene dine.